11-12: ARMOEDE is een ONRECHT, maak er SPEL van

Het nieuwe Jaarthema voor chirojaar 2011-2012 is bekend!

Dit jaar staat het jaarthema volledig in het teken van Armoede.
Daarom het Jaarthema ‘Armoede is een onrecht.

Maak er SPEL van’

Elk jaar zorgt Chiro Nationaal dat er in het jaar gewerkt kan worden rond een bepaald thema, het jaarthema.
Hierdoor kunnen spelen aangepast worden in het teken van het thema.
Elk jaar zijn er nieuwe jaarthema figuren en een jaarthemalied, die je op deze website ook kan terugvinden en downloaden.

Hieronder volgt een uitleg over het dit thema.

Jaarthema 2011-2012

ARMOEDE is een ONRECHT. Maak er SPEL van.

Arm en rijk, da’s toch simpel: ‘arm’ betekent dat je weinig hebt en ‘rijk’ betekent het tegenovergestelde.
Niet?
Armoede is helaas veel meer dan geen geld hebben of onder een brug moeten slapen. Gezinnen in armoede komen meer hindernissen tegen dan alleen ‘te weinig geld’: moeilijkheden op school, weinig kansen op de arbeidsmarkt, een klein inkomen, een ongezonde woning, een moeilijke thuissituatie, …

Een voorbeeldje om dit te illustreren:

Eén kind op zes woont in een huis met een lekkend dak, schimmels, vocht of rottende ramen en deuren. Wie in zo’n huis woont, is vaker ziek. Als er andere dringende kosten zijn, stel je een doktersbezoek al eens uit. Maar wie niet naar de dokter gaat, blijft langer ziek en kan blijvende gezondheidsproblemen oplopen. Een kind dat daardoor vaak afwezig is op school loopt een leerachterstand op. Zo belandt hij of zij in een zwakkere positie aan het begin van de arbeidsloopbaan en loopt meer risico op een slecht betaalde job of werkloosheid. Een mooi huis zonder lekkend dak, schimmels, vocht of rottende ramen en deuren wordt dan iets moeilijker…

Al die elementen kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn en beïnvloeden en versterken elkaar. En zo wordt armoede een kluwen waar je nog moeilijk uitgeraakt. Jan Vranken, professor gespecialiseerd in de armoedeproblematiek, spreekt over een kringloop van armoede. Wanneer een probleem ontstaat, heeft dit invloed op andere situaties, zowel in positieve als negatieve zin. Armoede wordt ook gemakkelijk doorgegeven van ouders op kinderen. Dat noemen we generatiearmoede.

Maak er SPEL van!

Je zult maar het geluk hebben om in België geboren te worden. Een land waar er voedsel genoeg is, waar je ziekenhuizen hebt in elke stad, waar er scholen zijn in elk dorp. Geen kinderen met opgezwollen buikjes in onze straten, geen hutjes van golfplaten in onze steden. En toch … groeit bijna één kind op vijf in België op in armoede. Soms zichtbaar, maar vaak verborgen achter muren en deuren, ook in onze eigen straat.

Met dit jaarthema willen we heel duidelijk maken dat we het een schande vinden dat één op vijf van alle Belgische kinderen en jongeren in armoede leeft. In een rijk land zoals het onze is dat onaanvaardbaar. Armoede is een onrecht! En dat laten we niet zomaar gebeuren:we maken er spel van! Als jeugdbeweging zijn we een deel van de samenleving. Samen zijn we met meer dan 250.000 kinderen en jongeren. We dromen van een samenleving zonder armoede en uitsluiting en zullen dit luidkeels verkondigen tot iedereen ons hoort. Ouders, buren, pers en politici: iedereen zal weten dat we vinden dat het armoedeprobleem structureel moet aangepakt worden. We gaan voor maatregelen die armoede echt oplossen, geen doekjes voor het bloeden!

Maar wie de wereld wil veranderen, begint altijd best bij zichzelf. Want eerlijk: kennen we de armoedeproblematiek allemaal wel zo goed? Betrappen we onszelf al niet eens op een vooroordeel hier en daar? Ook bij ons is er dus werk aan de winkel. En dat doen we op onze eigen typische jeugdbewegingsmanier: we maken er een spel van. Niet van de armoede zelf natuurlijk, maar we proberen door informatieve spelen en speelse actie onszelf en onze leden meer bewust te maken van de armoedeproblematiek.

We moeten ook toegeven dat we als jeugdbewegingen uitsluiting soms mee in stand houden. Ook wij slagen er (nog) niet in kinderen en jongeren in armoede talrijk in onze jeugdbeweging te betrekken. We maken er ook voor hun spel van. Laat ons eens kritisch naar onszelf kijken. Welke drempels houden wij mee in stand? Wat kunnen we hier aan doen? Dat doen we beter niet alleen. Samen staan we sterker. We doen het samen, over de koepels van de jeugdbewegingen heen en met partnerorganisaties uit de armoedesector. We maken er ons spel van.

Bron maakerspelvan.be

Meer informatie over dit thema kan je vinden op de website maakerspelvan.be

Op deze website vindt je onder andere nog links naar andere thema’s van Chiro Nationaal, jaarthema figuren, jaarthema liedjes,…