Chiromeisjes Sint-Lutgart

De tijdlijn:

 • 1963: Chiromeisjes Sint Lutgart is opgericht door Marie-José Heyrman en Rita Smet. Beiden hadden reeds de nodige ervaring opgedaan bij de
  1964 met de 2 stichters

  1964: De twee oprichtsters met de eerste leden

  Chiromeisjes van Kruibeke. Marie-José Heyrman koos de naam omwille van de volgende simpele reden: Lutgart was een mooie naam met een T. Hun eerste werking was op 13 oktober en de officiële aansluiting is gebeurd op 29 november met 15 meisjes (9 sterretjes = speelclub en 6 kroonmeisjes = tippers). De eerste leidsters waren dan ook Marie José Heyrman en Rita Smet. Ze behoorden tot het verbond Oost-Vlaanderen, sektor: Scheldekant met als stamnummer: OM/913, dekenij: Beveren. In het begin was er naast het uniform nog speelkledij: een groen geruit rokje met een witte bloes. Ze kregen de eerste Chirovlag cadeau van de Chiro van Kruibeke.

 • In 1968 werd het verbond Oost-Vlaanderen opgesplitst en behoorden ze tot verbond Reinaert met stamnummer OM/2311.
 • Het grootste aantal leden kenden ze in 1973 waarbij 134 meisjes ingeschreven waren.
 • In 1974 werden de uniformen, blauwe kleedjes met gele das vernieuwd in de blauwe overgooiers met gele bloezen.
 • Vanaf 1977-1978 was de kwikkengroep met zoveel dat ze voor de volgende 3 jaar de “derde jaars” kwikken apart namen onder de naam van Kwakken.
 • Tijdens het werkjaar 1978-1979 ging men van start met de Tuinfeesten, toen nog gehouden in september.
 • In 1982-1983 kreeg het gewest de naam Singelberg-Scheldeland.
 • In 1983 werd er gestart met het bedrukken van de chiro-sweater met hun eigen naam.
 • 1985 Schenking vlag

  De schenking van de vlag

  In 1985 kregen de meisjes een nieuwe vlag omdat de oude volledig “verwaaid” was, deze werd gemaakt door Frans en Christiane Declercq.

 • Vanaf 1985-1986 werd er gestopt met de afdeling Pinkels en kwamen ze samen met de speelclub in één groep.
 • In 1987 werden de Tuinfeesten voor het eerst gemengd gehouden.
 • Begin de jaren 90 zijn er geen tuinfeesten meer gehouden.
 • Vanaf 1995 werden de uniformen veranderd naar een bruine broek of rok en een rood T-shirt.
 • 1996 zou het laatste werkjaar worden van Chiro Sint-Lutgart. Een samensmelting met de jongens was noodzakelijk.

 

De proosten:

1986 Proost EH Redant

1986: EH Redant had het duidelijk naar z’n zin op bivak!

De eerste proost was E.H. Tony Werkers. Hij is vijf jaar proost gebleven tot zijn overplaatsing naar Doel (+ Doel 10 juli 2003 81j). Na hem is E.H. Marcel Van Leuven gekomen. Hij bleef maar liefst 14 jaar proost. Elke week was hij trouw op de leidingskring (LK) en bij de openingsformatie nam hij steeds het gebed voor zijn rekening. Velen zullen zich nog steeds zijn blauwe en groene DAF blijven herinneren waarmee hij overal naartoe reed. Na hem was het voor 1 jaar de beurt aan E.H. Paul Boyle, die opgevolgd werd door E.H. Paul Redant. Hij was de eerste onderpastoor, die mee voor 10 dagen op kamp ging zowel bij de meisjes als bij de jongens. Na 5 jaar werd hij overgeplaatst naar Zele-Heikant en kwam er geen vaste proost meer in de plaats.

De lokalen:

1971 10 3 opening meisjeslokalen stoet

1971: Ook de jongens waren aanwezig op de opening van het meisjeslokaal

Bij de oprichting hadden de meisjes een lokaaltje in de Broederschool aan de kerk. Nadien heeft men kort een lokaaltje mogen gebruiken achter het café “De Groene Lantaarn”, in de Dorpstraat gelegen. Daarna kreeg men een onderkomen in een schapenstal in de boomgaard van de onderpastoors (= plaats waar nu de lokalen staan). Rond 1968-1969 kreeg men een plaats in de Rerum Novarum (het huidige Rustoord Herleving). Eerst kregen ze daar een lokaaltje achteraan dat men deelde met de schutters, later kwamen er nog twee lokaaltjes boven bij. Blijkbaar heeft de Kerkfabriek beslist, hoogst waarschijnlijk onder invloed van de onderpastoor, om de meisjes een vast onderkomen te geven in de boomgaard gelegen achter de huizen van de onderpastoors. Er werd geld ingezameld via een kaartenverkoop en een onbekend persoon die de chiromeisjes een warm hart toedroeg zodat de lokalen gebouwd konden worden. Op 3 oktober 1971 werden de lokalen feestelijk ingehuldigd in de Dorpsstraat mede dankzij de juist gestarte jongenschiro en de muziekkapel van de Chiro van Zwijndrecht. Het eerste lokaal bestond enkel uit het speelclub-, tippers- en tiptienslokaal en een toiletruimte.

De aanleg van het basketbalplein kwam door de 11de Genie van Burcht.

Omdat de meisjeslokalen al snel te klein werden, werd er al gauw beslist om er nog een stuk aan te bouwen. Dit zou nog in twee etappes gebeuren. Eerst werd het kwikkenlokaal en een lokaaltje ernaast gebouwd. Dit moest eigenlijk direct worden afgestaan aan de buren als garage (er was een hechte band met de Kerkfabriek?). Nog even later werd het leidingslokaal en materiaalkot bijgebouwd.

Er was reeds van in het begin een overeenkomst met de Kerkfabriek dat zolang de Chiro bestaat ze deze grond mag gebruiken.