Chirojongens Trefpunt

De tijdlijn:

 • 1972 eertse leidploeg jongens

  1972 eertse leidingsploeg jongens

  Robert Embrecht en E.H. Van den Bergh waren de stuwende kracht achter de oprichting van Chiro Trefpunt. Sinds de KSA ermee gestopt was, was er niets meer in de gemeente waar jongens onder de 14 jaar terecht konden en daar wilden ze iets aan doen. De naam is er gekomen omdat men vooral iets wilden dat de jongens aansprak en dit zou met een “heilige naam” veel minder het geval zijn. De start van de jongenschiro was op 4 september 1971. Er waren 30 jongens aanwezig, verdeeld in 4 afdelingen, met als leiding: Robert Embrecht, Erik Schoofs, Martin en Gilbert Dioos, Paul Van Bogaert en Jef Van den Heuvel. Ze werden officieel ingeschreven op 24 september 1971 bij Chiro Nationaal met 45 jongens en 8 leiders, met stamnummer O/2311.

 • Op 3 oktober 1971 liepen de jongens mee in de optocht bij de inhuldiging van de nieuwe meisjeslokalen. Ze hadden er alles aan gedaan om iedereen van een uniform te voorzien. Omdat ze nog geen eigen vlag hadden, hadden ze de vlaggen van hun voorgangers (de KSA) meegenomen.
 • Hun hoogste aantal leden was in 1973 met 87 ingeschreven jongens. Men moest vroeger altijd wel rekening houden met leiders die soldaat konden worden en er dan ineens een jaar mee moesten stoppen. Sommigen verschenen op kamp in volledig legeruniform om toch dat deel niet te moeten missen.
 • In 1974 werden de uniformen (bruine hemden en zwarte broeken) stilaan veranderd naar de beige hemden en bruine broeken.
 • René Snellinckx werd in 1978 de eerste volwassen begeleider (VB) en heeft dit blijven doen tot zijn gezondheidstoestand het niet meer toeliet.
 • Op 18, 19 en 20 september 1981 werd het 10-jarig bestaan gevierd tijdens de septemberfeesten.
 • In 1982-1983 veranderde het gewest van naam in Gewest Singelberg-Scheldeland.
 • In 1987 werden de Tuinfeesten gemengd gehouden met de meisjes. Jef Van den Heuvel wordt de tweede VB en helpt René Snellinckx.
 • Vanaf 1995 veranderde men het unifofm nogmaals in een bruine broek met rood T-shirt. Dit werd sindsdien uitgebreid tot het kleerkastje vol dat ieder hedendaags lid bezit.
 • In 1996  kampten de jongens met een onoverwinnelijk ledentekort. Een jaar later gingen ze samen met de meisjes.

 

De proosten:

1974 Proost EH Van den Bergh

1974 Proost EH Van den Bergh

E.H. Antoon Van den Bergh was van in het prille begin betrokken bij het opstarten van Chiro Trefpunt en is dan ook als eerste proost van start gegaan voor 11 jaar (+ Verrebroek 5 februari 2007). Hij werd vervangen door E.H Paul Redant. Hij was de eerste onderpastoor, die mee voor 10 dagen op kamp ging zowel bij de meisjes als bij de jongens. Na 5 jaar werd hij overgeplaatst naar Zele-Heikant en kwam er geen vaste proost meer in de plaats.